Lacosamide (Vimpat)

Wat is Lacosamide?

Lacosamide is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder zenuwpijn (trigeminus neuralgie) off-label, epilepsie en bipolaire stoornis. Het behoort tot de groep geneesmiddelen die bekend staat als anti-epileptica.

Hoe werkt lacosamide?

Het vermindert overmatige of abnormale elektrische activiteit in de hersenen die pijn en epileptische aanvallen kunnen veroorzaken.

Waarvoor wordt lacosamide gebruikt?

– Dunne vezel neuropathie.
– Aangezichtspijn (Trigeminusneuralgie) off-label: Trigeminusneuralgie is een aandoening die intense, scherpe gezichtspijn veroorzaakt. Lacosamide kan worden voorgeschreven bij patiënten waarbij de normale behandeling geen verbetering heeft gegeven.
– Chemotherapie-geinduceerde neuropathie.
– Epilepsie.

Hoe wordt lacosamide ingenomen?

2 maal daags. De maximale dosis is 400 mg per dag.

Welke bijwerkingen kan lacosamide veroorzaken?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn onder andere stemmingsstoornissen (incl. depressie), slapeloosheid, slaperigheid, vermoeidheid, maag-darmklachten (incl. misselijkheid/braken), droge mond, oorsuizen, dubbelzien, evenwichtsstoornissen, droge mond, huiduitslag, vallen. Raadpleeg uw zorgverlener als de bijwerkingen aanhouden of ernstig worden.

Wanneer kan ik effect verwachten van lacosamide op mijn pijnklachten?

Het kan enige dagen tot weken duren voordat u de volledige voordelen ervaart. Wees geduldig en volg het behandelingsplan zoals voorgeschreven. Vaak wordt de onderstaande opbouwschema’s gebruikt: elke week wordt de medicatie verhoogd met één tablet, tenzij er bijwerkingen optreden of uw pijn al onder controle is met de huidige dosis. 
Het is belangrijk om dit schema strikt te volgen en niet zelf de dosering te veranderen zonder overleg met uw arts. Bijwerkingen treden vooral in het begin op (eerste 4-5 dagen) en zijn doorgaans van voorbijgaande aard.

Opbouwschema Lacosamide 50 mg 

OchtendMiddagAvond
Week 1XX50 mg
Week 250 mgX50 mg
Week 350 mgX100 mg
Week 4100 mgX100 mg
Week 5100 mgX150 mg
Week 6150 mgX150 mg
Week 7 150 mgX200 mg
Week 8 200 mg X200 mg
Het effect van de behandeling wordt na 3 – 4 weken geëvalueerd. 
Mag ik met lacosamide autorijden?

Het gebruik kan invloed hebben op uw rijvaardigheid. Lacosamide kan bijwerkingen veroorzaken, zoals duizeligheid, slaperigheid, vermoeidheid en coördinatieproblemen, die uw reactievermogen en alertheid kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en de volgende richtlijnen te volgen. Rij Veilig met Medicijnen

Welke medicatie gaat minder goed samen met lacosamide?

– Anti-epileptica, zoals carbamazepine, oxcarbazepine, lamotrigine, pregabaline.
– Anti-schimmel medicatie, zoals fluconazole, ketonazol.
– Anti-HIV medicatie, zoals Ritonavir.

Mag ik lacosamide tijdens mijn zwangerschap gebruiken?

Het is onbekend of lacosamide een verhoogd risico geeft op aangeboren afwijkingen. Lareb

Zijn er waarschuwingen voor Lacosamide?

Pas op bij een ernstige hartaandoening of geleidingsstoornis. Indien er zelfmoordgedachten optreden na het starten, dient er direct gestopt te worden.

Hoe moet ik lacosamide afbouwen?

Het afbouwen moet altijd onder begeleiding van een arts gebeuren. Het is belangrijk om de medicatie geleidelijk af te bouwen om ontwenningsverschijnselen en terugkeer van symptomen te voorkomen.

Afbouwschema

OchtendMiddagAvond
Week 1200 mgX200 mg
Week 2150 mgX200 mg
Week 3150 mgX150 mg
Week 4100 mgX150 mg
Week 5100 mg100 mg
Week 650 mgX100 mg
Week 750 mgX50 mg
Week 8XX50 mg
Week 9Stop
Hoe effectief is lacosamide tegen zenuwpijn?

Dit is nog onvoldoende beschreven in de literatuur.

Moet ik mijn hele leven lacosamide blijven gebruiken?

De duur van het gebruik voor (zenuw)pijnklachten kan variëren van persoon tot persoon. In sommige gevallen kan het nodig zijn om lacosamide langdurig te blijven gebruiken, terwijl in andere gevallen de behoefte aan medicatie na verloop van tijd kan verminderen.

Het hangt af van verschillende factoren, waaronder de aard en ernst van uw zenuwpijn, de respons op de medicatie, eventuele onderliggende oorzaken van de pijn en uw algemene gezondheidstoestand. Het is altijd raadzaam om regelmatig contact te houden met uw arts en eventuele veranderingen in uw symptomen, bijwerkingen of andere zorgen met hen te bespreken. Samen kunt u de voortgang van uw behandeling evalueren en eventuele aanpassingen maken indien nodig.