Pregabaline (Lyrica)

Wat is Pregabaline (Lyrica)?

Pregabaline behoort tot de gabapentinoïden. Dit zijn geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder epilepsie, zenuwpijn (neuropathische pijn) en soms ook angststoornissen.

Hoe werkt pregabaline?

Hoewel het precieze werkingsmechanisme nog niet volledig wordt begrepen, zorgt pregabaline voor een vermindering van overmatige zenuwactiviteit en het normaliseren van zenuwsignalen, wat kan leiden tot verlichting van pijn, verminderde epileptische activiteit en angstvermindering.

Waarvoor wordt pregabaline gebruikt?

– Zenuwpijn (neuropathische pijn) die wordt veroorzaakt door aandoeningen zoals diabetische neuropathie, postherpetische neuralgie (pijn na gordelroos) en het carpaaltunnelsyndroom.
– Angststoornissen zoals gegeneraliseerde angststoornis (GAS).
– Epilepsie.

Hoe wordt pregabaline ingenomen?

Meestal 2 of 3 keer per dag. De maximale dosis voor zenuwpijnklachten is 600 mg per dag.

Welke bijwerkingen kan pregabaline veroorzaken?

Hoewel pregabaline over het algemeen goed wordt verdragen, kan het bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: duizeligheid, vermoeidheid, slaperigheid, coördinatieproblemen, wazig zicht, gewichtstoename (vooral bij pregabaline), droge mond, misselijkheid. Raadpleeg uw arts als u last heeft van aanhoudende of ernstige bijwerkingen.

Wanneer ik effect verwachten van pregabaline op mijn pijnklachten?

Het kan enige dagen tot weken duren voordat u de volledige voordelen ervaart. Wees geduldig en volg het behandelingsplan zoals voorgeschreven. Vaak wordt de onderstaande opbouwschema’s gebruikt: elke week wordt de medicatie verhoogd met één tablet, tenzij er bijwerkingen optreden of uw pijn al onder controle is met de huidige dosis. Het is belangrijk om dit schema strikt te volgen en niet zelf de dosering te veranderen zonder overleg met uw arts.

Opbouwschema pregabaline 2 maal daags

OchtendMiddagAvond
Week 175 mgx75 mg
Week 275 mgx150 mg
Week 3150 mgx150 mg
Week 4150 mgx225 mg
Week 5225 mgx225 mg
Week 6225 mgx300 mg
Week 7300 mgx300 mg
Het effect van de medicamenteuze behandeling wordt telefonisch na 3 weken geëvalueerd. 

Opbouwschema pregabaline 3 maal daags

OchtendMiddagAvond
Week 175 mgx75 mg
Week 275 mg75 mg75 mg
Week 375 mg75 mg150 mg
Week 475 mg150 mg150 mg
Week 5150 mg150 mg150 mg
Week 6150 mg150 mg225 mg
Week 7150 mg225 mg225 mg
Het effect van de medicamenteuze behandeling wordt telefonisch na 3 weken geëvalueerd. 
Mag ik met pregabaline autorijden?

Het gebruik van gabapentinoïden kan invloed hebben op uw rijvaardigheid omdat ze bijwerkingen kunnen veroorzaken zoals slaperigheid, duizeligheid, verminderde concentratie en wazig zicht, die uw vermogen om veilig een voertuig te besturen kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en de volgende richtlijnen te volgen. Rij Veilig met Medicijnen

Welke medicatie gaat minder goed samen met pregabaline?

Opiaten (bijv. morfine, codeïne, oxycodone, fentanyl, methadon, buprenorfine, hydromorfon): Gelijktijdig gebruik kan het risico op ademhalingsproblemen en sufheid verhogen. Het is belangrijk om uw arts te informeren als u opiaten gebruikt.
Benzodiazepines (bijv. diazepam, alprazolam): Combinatie met benzodiazepines kan het risico op sufheid en andere bijwerkingen verhogen. 
Centraal werkende spierverslappers (bijv. Baclofen, tizanidine): Het gelijktijdig gebruik met spierverslappers kan leiden tot een verhoogd risico op sufheid en spierzwakte. 
Antidepressiva (bijv. tricyclische antidepressiva, selectieve serotonineheropnameremmers): Sommige antidepressiva kunnen de effecten van pregabaline versterken.

Mag ik pregabaline tijdens mijn zwangerschap gebruiken?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend in de zwangerschap om een duidelijke uitspraak te doen over de mogelijke risico’s.

Zijn er waarschuwingen voor pregabaline?

– Bij zwelling in het gezicht, mond, bovenste luchtwegen of huidafwijkingen behandeling staken.
– Bij het abrupt staken van de behandeling kunnen er onthoudingsverschijnselen ontstaan. 
– Pas op bij ernstig hartfalen, matige nierfunctie en een geschiedenis van drugsmisbruik
– Na het starten kan de kans op suïcidaliteit verhoogd zijn.

Hoe moet ik pregabaline afbouwen?

Het is essentieel om de voorgeschreven dosering en het behandelingsplan strikt te volgen. Stop niet met het gebruik van pregabaline zonder overleg met uw zorgverlener, omdat abrupt stoppen ontwenningsverschijnselen, zoals slapeloosheid, angstgevoel, prikkelbaarheid, rusteloosheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en overgeven, zweten, spierspasmen of spierpijn, veranderingen in de eetlust en concentratieproblemen kunnen veroorzaken. Het kan nodig zijn om de dosering geleidelijk af te bouwen om ontwenningsverschijnselen te voorkomen.
Het afbouwen van pregabaline moet altijd onder begeleiding van een arts plaatsvinden. Het is belangrijk om de medicatie geleidelijk af te bouwen om ontwenningsverschijnselen en terugkeer van symptomen te voorkomen.

Afbouwschema pregabaline 2 maal daags

OchtendMiddagAvond
Week 1300 mgx300 mg
Week 2 225 mgx300 mg
Week 3225 mgx225 mg
Week 4150 mgx225 mg
Week 5150 mgx150 mg
Week 675 mgx150 mg
Week 775 mgx75 mg
Week 8xx75 mg
xxStop

Afbouwschema pregabaline 3 maal daags

OchtendMiddagAvond
Week 1150 mg225 mg225 mg
Week 2150 mg150 mg225 mg
Week 3150 mg150 mg150 mg
Week 475 mg150 mg150 mg
Week 575 mg75 mg150 mg
Week 675 mg75 mg75 mg
Week 7x75 mg75 mg
Week 8xx75 mg
Week 9xxStop
Hoe effectief is pregabaline tegen zenuwpijn?

Gemiddeld moeten er 7 mensen met zenuwpijn behandeld moeten worden met pregabaline om bij één persoon 50% pijnvermindering te bereiken.

Moet ik mijn hele leven pregabaline blijven gebruiken?

De duur van het gebruik van pregabaline voor zenuwpijnklachten kan variëren van persoon tot persoon. In sommige gevallen kan het nodig zijn om pregabaline langdurig te blijven gebruiken, terwijl in andere gevallen de behoefte aan medicatie na verloop van tijd kan verminderen.
Het hangt af van verschillende factoren, waaronder de aard en ernst van uw zenuwpijn, de respons op de medicatie, eventuele onderliggende oorzaken van de pijn en uw algemene gezondheidstoestand.